Gyermekkoráról mesélt a Törökszentmiklóson felnőtt Caramel

Megosztás

Molnár Ferenc Caramel a megyeszékhelyen, Szolnokon született, a gyermekkorát Törökszentmiklóson töltötte egy klasszikus cigánytelepen, szegregált körülmények között.  A Romaversitas Alapítvány YouTube-csatornája készített interjút a Megasztár egykori felfedezettjével, aki korai éveiről és a származása okozta nehézségekről is beszélt.

„A ’80-as években szerintem a közösségek sokkal összetartóbbak voltak és ezáltal a cigánytelepen a roma közösség is összetartóbb volt a maihoz képest. Ma már azt látom, hogy mindenki a saját problémájában veszik el, azt próbálja megoldani” – vélekedik a társadalmi változásokról az énekes.

Szerinte egy élhetőbb, szebb, összetartóbb világ volt anno, nem kizárólag roma szemszögből, az egyén jobban jobban közeledett egyénhez a többségi társadalomban is.

Caramel és Palcsó Tamás a 2004-es Megasztárban

„Nem emlékszem, hogy kaptam volna a gyerekek részéről cigányozást vagy az osztálytársaim elkerültek volna azért, mert roma vagyok. Ott ez természetes dolog volt a gyerekek között” – árulta el, hozzátéve, hogy az iskolás éveit vegyes csoportokban töltötte, nem volt ritka, hogy az osztály fele roma származású volt. Az viszont fájó sebeket ejtett benne, amikor a tanárok rasszista felhangú mondatokat eresztettek meg.

Caramel azután hagyta el a szülői házat, hogy tragikus körülmények között elhunyt az öccse: a szülei kapcsolata megromlott, ő pedig úgy döntött, önálló életet kezd. Elképesztő népszerűségre tett szert a 2004 őszén induló Megasztár által, ahol második helyezést ért el, emellett önálló lemezet készíthetett, nyert egy autót és lakást is.

2018-ban Máté Péter-díjat, majd egy évre rá Fonogram-díjat nyert. A teljes interjút, ahol szóba kerül a roma fiatalok inspirációja, a sztereotíp roma szerep és az új zenei generáció Azahriával és Desh-sel, itt tudja megtekinteni:

Képek: MTI/Szigetváry Zsolt, petofiszinhaz.hu

Kapcsolódó cikkek